Gökbilimciler, Evrendeki Süper Kütleli Kara Deliklerin Haritasını Çıkardı

featured

Gaia Uzay Teleskobu ile Yapılan Çalışma

‘Cosmos Magazine’in haberine göre, astronomlar Güneş’ten 100 bin ile 10 milyar kat daha büyük olan süper kütleli kara deliklerin oluşturduğu, evrendeki en parlak cisimlerden olan sıcak, türbülanslı gaz ve toz kütlesi kuasarlardan yararlandı. Avrupa Uzay Ajansına (ESA) ait Gaia Uzay Teleskobu’ndan elde edilen verileri kullanan gökbilimciler, Gaia Samanyolu Galaksisi’ni fotoğraflarken arka planda fotoğrafladığı kuasarlardan faydalanarak, evrenin 1,3 milyon süper kütlelik kara deliği içeren haritasını çıkardı.

Evrenin 3 Boyutlu Haritası Oluşturuldu

Haritayı oluşturan bilim insanlarından New York Üniversitesinden Profesör David Hogg, yaptıkları katalogun evrenin en büyük hacimli halinin 3 boyutlu haritasını gösterdiği için önceki kataloglardan farklı olduğunu belirtti. Hogg, “Bu en fazla kuasar içeren ya da en kaliteli kuasar ölçümü olan katalog değil ama evrenin en büyük hacimli halinin haritalandırıldığı bir katalog” dedi.

Araştırmanın Önemi ve Sonuçları

Araştırmanın evrenin gelişimini daha iyi anlamak için önemli bir adım olduğu ve astronomik projelerin ne kadar üretken olduğunu gösterdiği belirtildi. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, Gaia’nın aslında galaksimizdeki yıldızları belirlemek için tasarlanmasına rağmen milyonlarca kuasar keşfettiği ve bu sayede evrenin haritasının çıkarıldığı vurgulandı. Araştırmanın detayları Astrophysical Journal’da yayımlandı.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!