Kabine Toplantısı sona erdi | Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapıyor

featured

Son dakika haberi! Son dakika gelişmesinin ayrıntıları birazdan ntv.com.tr‘de…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 46 bin 104 olduğunu açıkladı.

Erdoğan, ”Cumhuriyet tarihinin en çok can kaybına, yıkıma ve acıya yol açan 6 Şubat depremleri ve sonrasındaki artçı sarsıntılar nedeniyle milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.” dedi. 

Depremin ardından tüm imkanların seferber edildiğini belirten Cumhurbaşkanı’nın sözlerinden öne çıkanlar:

”Yıkım öylesine büyüktü ki çalışmanın ilk saatlerinde arzu ettiğimiz etkinliğe ulaşamadık. Şartların önümüze çıkardığı engellere elbette ki teslim olmadık. AFAD koordinasyonunda 81 vilayetin tamamının kamu gücünü saatler içinde harekete geçirdik.

Depremden kısa bir süre sonra düzeni sağladık. Önceliğimizi arama-kurtarma çalışmalarına verdik. Depremin yol açtığı geniş yıkım geride kalan insanlarımızın hayatını da zorlaştırdı. Kullanılamaz hale gelen bina sayısı 230 bini buluyor. 

”HEDEF 2 AYDA 100 BİN KONTEYNER”

Deprem bölgesindeki 11 ilimizde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 230 bini, buralardaki bağımsız bölüm sayısı da 645 bini buluyor. Amacımız, 2 aya kadar 100 bin konteyner kurarak, yarım milyon depremzedeyi daha iyi şartlarda barınabilecekleri bu alanlara taşımaktır.

AFET BÖLGESİNDE KOSGEB BORCU SİLİNİYOR

Deprem bölgesinde bugüne kadar 6 bin geçici ticarethane kurarak esnafımızın hizmetine verdik. Ayrıca 3 bin konteynerden oluşan çarşılar kuruyoruz. Deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 borçlarını, felakette hayatını kaybeden işletmecilerimizin ise tüm borçlarını siliyoruz. Bugüne kadar 1 milyon 61 binden fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık. 

Depremde ağır hasara uğrayan yerlerde esnafa 250 bin liraya kadar 12 ayı ödemesiz 60 ay vadeli, yarısı Hazinenin ödeyeceği yüzde 7,5 faizli kredi veriyoruz. Mevcut planlamaya göre 405 bini konut ve 83 bini köy evi olmak üzere toplam 488 bin yeni hane yaparak, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Amacımız, önümüzdeki 2 ay içinde 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin inşasına başlamaktır. Bunlardan yaklaşık 22 bininin inşasına geçilmiştir.”

Kaynak : Ntv

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!