AB Doğalgaz İthalatında Yükseliş Yaşıyor

featured

AB’nin Doğalgaz İthalatı Arttı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yılın ilk çeyreğinde boru hatlarıyla ithal ettiği doğalgaz miktarı geçen yıla göre yüzde 5 artarak 40 milyar metreküpe yükseldi. Rusya’dan gelen gaz miktarı ise yüzde 23 artarak 7 milyar metreküpü aştı.

AB, Mart Ayında 14 Milyar Metreküp Doğalgaz İthal Etti

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun (GECF) raporuna göre, AB ülkeleri mart ayında boru hatları aracılığıyla toplam 14 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Bu miktar bir önceki aya göre yüzde 12, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 4 artış gösterdi.

En Fazla Gaz Norveç Tarafından İhraç Edildi

Bu yılın ilk çeyreğinde AB’ye boru hattıyla en fazla gaz ihraç eden ülke yüzde 57 payla Norveç oldu. Norveç’i yüzde 18’le Rusya ve yüzde 17’yle Cezayir takip etti. Rusya’dan AB’ye gönderilen gazın yüzde 53’ü ise Türkiye üzerinden iletilmiş oldu.

Rusya-Ukrayna Transit Anlaşması Sonlanıyor

Rus Gazprom ve Ukrayna’nın Naftogaz şirketi arasındaki mevcut transit anlaşması 2024 sonunda sona eriyor. Ukrayna, siyasi nedenlerle bu sözleşmeyi uzatma konusunda isteksiz olduğunu belirtiyor. Rusya’nın Avrupa’ya yaptığı gaz ihracatının büyük bir kısmı Ukrayna’nın iletim sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!