Spora Yeni Başlayanlar Nasıl Çalışmalı?

featured

 

Sağlıklı olmak ve enerjik hissetmek için spora yeni başlayanlar nasıl çalışmalı? Öncelikle kişinin kendini iyi hissetmesi için düzenli olarak spor yapması gerekmektedir. Spor, özellikle de yoga hareketleri vücudun zinde kalmasını sağlayarak kişinin serotonin hormonu yükseltir ve mutlu olmasını destekler. Ancak bilinçsiz yapılan hareketler ve spor insan vücudunu olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple spora yeni başlayan kişilerin daha dikkatli ve kontrollü spor yapması önerilir. Eğer siz de spora yeni başlayacaksanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Eğer spora yeni başlayan biriyseniz muhakkak sağlık kontrolünden geçmelisiniz. Egzersiz yapmaya başlamadan önce herhangi bir sağlık sorununuzun olup olmadığını bilmelisiniz. Aynı zamanda spor için program yaparken sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak egzersiz yapılmalıdır. Özellikle ısınma hareketleri yapmadan spor yapmaya başlamamalısınız. Bunun için tüm vücudu çalıştıran ısınma hareketleri 5-10 dakika yapılmalıdır. Spora başlamadan önce sıvı tüketimi azaltılmalıdır. Çünkü mide sıvı ile dolduğu zaman rahatlıkla egzersiz yapamazsınız. Bunun yanı sıra birden çok ısınma egzersizi bulunmaktadır.

Motivasyonunuz Her Zaman Yüksek Olmalı!

Spora yeni başlayan kişilerin motivasyonunu yüksek tutması gerekmektedir. Kalp atışı hızlı ve kaslarınız da yanma hissi olduğunda kendinizi mutlu hissedeceksiniz. Çünkü kaslar yanmaya başladığı zaman yağlar da erime meydana gelir. Dolayısı ile yapılan her hareket kilo kaybını destekler. Özellikle sporu sağlınız ve vücudunuzun şekil alması için severek yapmanız oldukça önemlidir. Eğer bir eğitmen ile çalışıyorsanız grubun en önünde yer alabilirsiniz. Dikkatinizi her daim yaptığınız harekete vermelisiniz. Bunun yanı sıra spora yeni başlayan kişilerin nefes alıp verme alışkanlığını edinmesi son derece önemli bir konudur. İlk başta kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Fakat egzersiz esnasında nefes alıp vermek kalori yakımını hızlandırır.

Yavaş Bir Tempoda Başlayın!

Spora yeni başlayanlar istekli olduğu için yüksek motivasyonla başlıyor. Ancak profesyonel olmadığınızı unutmamalısınız. Üstün bir performans sergilemesine gerek yok. Sakatlanmadan en iyi şekilde egzersiz yapmalısınız. İlk kez spor yapacak kişiler hafta da 2-3 kere egzersiz yapabilir. Birkaç hafta sonra vücudunuz bu düzene alışacak ve kişi kendi isteğine bağlı olarak egzersiz gününü artırabilir. Bu süreçte acele etmeden antrenman yapılmalıdır.

Esneme Hareketleri Yapın!

Spor yapmaya doğrudan başlamak yerine esnemek ve ısınmak için pilates topu hareketleri yapabilirsiniz. Bu sayede sakatlanma gibi bir durum söz konusu olamaz. Özellikle kardiyo çalışacak kişilerin esneme hareketlerini 5-10 dakika yapması önerilmektedir. Dolayısı ile spor yaparken kaslar uzar ve rahat bir şekilde açılır.

Ağırlık Çalışın!

Spora yeni başlayanlar için ağırlık kaldırma dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu süreçte maksimum ağırlığı kaldırmalısınız. Dolayısı ile kendinizi kaldıramayacağınız ağırlık için zorlamamalısınız. Eğer 15 kilo bir ağırlık kaldırmak sizi zorluyorsa 10 kilo kaldırmayı deneyin. Kas kütlesi oluşmaya başladığı zaman daha fazla ağırlık kaldırabileceksiniz. En çok merak edilen spora yeni başlayanlar nasıl çalışmalı? hakkında tüm bilgi makalemizde yer alıyor.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!