Rahim Sarkması Nedir? Rahim Sarkması Ameliyatı Mutlaka Yapılmalı mı?

featured

 

Uterus prolapsusu yani rahim sarkması kadınlarda yaygın yaşanan bir sorundur ve farklı derecelerde sarkma sorunu meydana gelebilir. Genel olarak rahmin olması gereken yerden aşağı yönlü olarak kayması yani sarkması olarak tanımlanabilir. Rahimdeki sarkmanın şiddetli olması durumunda sindirim sistemi sorunları, idrar kaçırma ve daha pek çok farklı problem de yaşanıyor. Bu durum sosyal hayatı, iş hayatını hatta gündelik yaşamı bile ciddi düzeyde sıkıntıya sokabilir.

Rahimdeki sarkmanın hafif düzeyde olması durumunda bile dokuların iç çamaşırına temas etmesi, ülser gelişmesi gibi sorunlarla karşılaşılıyor. Dolayısıyla tedavinin mutlaka yapılması gerekiyor. Rahim sarkması durumunda ameliyat mutlaka yapılmalı mı sorusunun yanıtı sarkmanın hastada ne gibi sıkıntılara neden olduğuna bağlı olarak değişir. Yaşanan sıkıntıları gidermenin yolu ise cerrahi müdahaleden geçiyor.

Şayet tedavi yapılmazsa dışkılama ile alakalı sorunların yaşanması ve bağırsak hareketlerinde bazı bozulmalar meydana gelmesi gibi bir tablo da doğabilir. Sadece idrar kaçırma problemi bile başlı başına kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sorundur. Tedavi ise ameliyatla yapılıyor. İleri düzeyde rahim sarkması durumunda rahmin alınması da gündeme gelebiliyor. Ancak ileride çocuk sahibi olmayı düşünen kadınlarda zorunlu olmadıkça rahim alınmaz. Daha farklı tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler her hastada aynı şekilde gelişmez çünkü rahimdeki sarkmanın düzeyi her hastada aynı olmaz. Genel olarak bakıldığında aşağıdaki semptomlardan söz edebiliriz:

  • İdrar kaçırma
  • İdrar yaparken zorlanma
  • Sindirim sistemi problemleri
  • Alt bel bölümünde ağrı
  • Vajinal akıntının artması
  • Adet dönemi dışında kanama olması
  • Cinsel ilişkide ya da sonrasında ağrı olması
  • Vajinadan dışarıda doku çıkması

Rahimde Sarkma Neden Olur?

Rahimde neden sarkma olur sorusunun yanıtı da sadece tek bir unsuru işaret etmiyor. Sadece Latin ırkından olmak bile bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Genellikle ilerleyen yaşlarda yaşanan bir sorun olduğu düşünülse de kadınlarda orta yaşlarda da bu sorun gelişebilir. Rahim sarkmasının nedenlerini hemen gözden geçirelim.

  • Obez derecesinde aşırı kilolu olmak
  • Çok sayıda vajinal doğum yapmak
  • Zorlu doğumlar
  • Çoklu gebelikler
  • İri bebek doğumu
  • Menopoza girmek
  • Bazı doğumsal travmalar
  • Pelvik bölge ile ilgili geçirilen ameliyatlar
  • Kronik kabızlık
  • Kronik öksürük sorunu
  • Bağ dokusunda zayıflık olması
  • Sürekli ağır eşya, malzeme kaldırmak

Görüldüğü gibi rahimde sarkma olması sadece doğum yapmaya bağlı olarak gelişen bir sorun değildir. Kimi zaman meslek gereği ağır kaldırmak kimi zaman da geçirilen bazı ameliyatlar nedeniyle de bu sorun doğabiliyor.

Rahim Sarkması Ameliyatı Riskli Mi?

Tedavi için ameliyat kararı alındığında ilk olarak gündeme gelen husus bu operasyonun riskleri oluyor. Her ameliyatın bazı riskler içerdiğini unutmamak gerekir ve rahim sarkması ameliyatı da risksiz değildir. Kanama olması ya da enfeksiyon gelişmesi gibi risklerin her ameliyatta geçerli olduğunun altını çizelim. Bununla birlikte anesteziye bağlı bazı riskler de söz konusu olacaktır.

Ancak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Barış Korkmaz gibi bu operasyonda deneyimli bir doktorun tercih edilmesi, doktorun önerilerine, uyarılarına hastanın harfiyen uyması halinde riskler de en düşük seviyeye çekilebilir. Ameliyat sonrasında doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli kullanımı gibi hususlara da dikkat edilmesi gerektiğini unutmamak lazım…

Op. Dr. Barış Korkmaz Bursa’da hizmet veriyor ve rahim sarkması ameliyatı alanında uzmanlaşmış hekimlerden biri olması, çok sayıda kadının rotasını bu isme çevirmesini beraberinde getiriyor. En kısa sürede tedavi olmak ve yaşadığı sorunlardan kurtulmak isteyenlerin randevu almakta zorlanmaması da önem taşıyor.

Rahim Sarkması Ameliyatından Sonra İyileşme Dönemi

Ameliyatta abdominal, laparoskopik, robotik ya da vajinal yaklaşımlar tercih edilebiliyor. Hangi yaklaşımla operasyonun gerçekleştirildiğine bağlı olarak iyileşme süresi de değişiyor. Kapalı yöntemle yapılan rahim sarkması ameliyatlarında iyileşme daha kısa zamanda tamamlanır. Uygulanacak yönteme ise yapılan detaylı muayene sonrasında karar verilir. Genellikle kapalı yöntemin seçilebildiğini de belirtelim.

Hastanın bir süre dinlenmesi gerekir ve olası ağrı probleminde doktorun reçete ettiği ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Dokulardaki iyileşme süresi boyunca hijyene maksimum oranda dikkat edilmelidir. Enfeksiyon riskine karşı reçete edilen ilaçların muntazam biçimde kullanımı da önem taşıyor. Dokulardaki iyileşme hızı her hastada aynı olmasa da genellikle bir hafta ile 10 gün arasında değişen bir dönemde iyileşmenin büyük oranda gerçekleştiğinden söz edebiliriz.

 

 

 

 

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!