Otomobil Fiyatlarında 2022 Tahminleri  

featured

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi ile birlikte karantina dönemi boyunca pek çok otomotiv şirketi üretime ara vermişti. Bu durum 2021 yılında otomobil fiyatlarının ciddi bir oranda yükselişiyle sonuçlandı. Bununla birlikte 2021 yılında başlayan çip krizi, yükselen döviz kuru ve devam etmekte olan Covid-19 pandemisinin diğer olumsuz etkileriyle birlikte 2022 yılında da otomobil fiyatlarında artış meydana geleceği öngörülmektedir. Çip tedarikinin sıkıntıya girmesiyle birlikte otomotiv sektöründe arzın talebi karşılamaz hale gelmesi, 2022 yılında meydana gelecek otomobil fiyatlarındaki artışın en büyük sebebi olarak gösterilmektedir. Otomotiv Sanayii Derneği tarafından açıklanan rakamlara göre 2021 yılının Eylül ayı itibariyle otomobil üretiminde %34,4 düşüş meydana gelmiştir. Dünyadaki pek çok otomotiv markasının teslimatlarının gecikmesi de göz önüne alınarak 2022’nin ilk ayları itibariyle sıfır otomobil fiyatlarında %12 oranında artış olacağı öngörülmektedir.

2022’de Sıfır Araç Fiyatları Nasıl Olacak?

2021 yılının son ayları itibariyle küresel bazda cereyan etmekte olan çip krizinin çözülememesi, Covid-19 pandemisinin olumsuz etkileri ve giderek artmakta olan döviz kuru göz önünde bulundurularak 2022 yılında sıfır araç fiyatlarında artış meydana geleceği öngörülmektedir. Otomotiv Sanayii Derneği tarafından açıklanan rakamlara göre 2021 yılının Eylül ayı itibariyle otomobil üretiminde %34,4 azalma gerçekleşmiştir. Çip krizinin getirdiği olumsuzlukların bir sonucu olan otomobil üretiminde azalma ve teslimat zamanlarının gecikmesi gibi faktörler, otomobil fiyatlarında artış meydana gelmesine yol açmaktadır. 2022 yılının ilk ayları itibariyle sıfır araç fiyatlarında %12 artış meydana geleceği düşünülmektedir. Sıfır araç fiyatlarında meydana gelecek fiyat artışlarının tüketiciye yansımaları pek çok alanda etkili olmaktadır. Başta ikinci el araç piyasası olmak üzere sıfır otomobil fiyatlarının artmasından kaynaklı olarak farklı piyasalarda da çeşitli fiyat artışlarının meydana gelmesi beklenmektedir. Araç fiyatlarının düzenli takibi ve herhangi bir arabanın güncel fiyatının ne olduğu konusunda bilgi alabilmek ve online akıllı yazılım sayesinde teknik bilgileri bilinen bir aracın değerini hesaplamak için https://arabamkacpara.co sitesinden de faydalanılabilmektedir.

2022’de İkinci El Araç Fiyatları Nasıl Olacak?

Küresel bazda devam etmekte olan çip krizi, covid-19 pandemisi ve artan döviz kuru göz önüne alınarak 2022 yılı itibariyle sıfır araç fiyatlarında %12 oranında artış meydana geleceği öngörülmektedir. Sıfır araç fiyatlarında oluşacak olan bu artışın ikinci el pazarındaki fiyatları da doğrudan etkileyeceği beklenmektedir. Sıfır araç fiyatlarında meydana gelen artışın bir sonucu olarak tüketicinin ikinci el araçlara yönelmesi, talebin artmasına yol açarak fiyatlarda artış meydana gelmesine sebep olmaktadır. Ayrıca belirlenecek olan ÖTV oranları ve döviz kuru gibi etkenler de ikinci el araç fiyatları üzerinde etkili olmaktadır. Bu tablo itibariyle 2022 yılında ikinci el araç fiyatlarının, sıfır araç fiyatları kadar olmasa da yaklaşık bir oranda artması beklenmektedir.

2022’de Engelli Aracı Fiyatları Nasıl Olacak?

Engelli aracı fiyatları, aracın KDV’siz fiyatı üzerinden ÖTV’nin düşülüp üzerine yeniden KDV’nin eklenmesi belirlenmektedir. Öte yandan bireylerin engel seviyesi, ÖTV indirimi üzerinde doğrudan etkilidir. %90’ın üzerinde engelli raporu bulunan bireyler için ÖTV vergisi alınmazken, %40 ile %90 arasındaki oranlarda engelli raporuna sahip bireyler içinse %26,3 oranında ÖTV indirimi yapılmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında %90 oranının üzerinde engelli raporuna sahip bireyler için ÖTV oranlarındaki artış, araç fiyatında herhangi bir artış meydana getirmemektedir. Engel durumu %40 ila %90 oranında olan bireyler içinse engelli araç fiyatlarında ÖTV’ye bağlı artış meydana gelebilecektir. Zira 2022 yılı itibariyle ÖTV oranı %50 olarak belirlenmiş bazı araçların ÖTV oranlarının %80’e çıkartılması beklenmektedir. Öte yandan artan döviz kuru, küresel bazda devam etmekte olan çip krizi ve Covid-19 pandemisinin olumsuz etkileri de göz önüne alındığında, markaların doğrudan satış fiyatlarında da gözle görülür bir artış beklenmektedir. Bu tip durumlardan kaynaklanan fiyat artışları, engelli araçlarının da fiyatları üzerinde doğrudan artışa sebep olmaktadır. Ortaya çıkan tablo neticesinde 2022 yılının ilk ayları itibariyle engelli aracı fiyatlarında artış meydana gelmesi beklenmektedir.

2022’de Hangi Ay Araba Alınmalıdır?

Araç fiyatları yıl içerisinde sabit rakamlarda kalmamakta, çeşitli olaylara göre artış veya azalış göstermektedir. Yıl içerisindeki bazı önemli zamanlar takibe alınarak, daha uygun fiyata araç sahibi olmak mümkündür. Bunun için en önemli unsur, doğru zamanın sabırlı bir şekilde beklenebilmesidir. Araç satın almak için en uygun zamanları yakalayabilmek için aşağıdaki ipuçları izlenmelidir.

  • Başta dini bayramlar olmak ve sömestr tatili olmak üzere tatil döngüleri insanların araç ihtiyaçlarının arttığı zamanlardır. Bu tip zamanlarda artan talep sebebiyle araç fiyatlarında artış meydana gelmektedir. Araç satın almak için acelesi olmayan kişiler için bu dönemlerde araç satın almaya girişmek uygun değildir. Tam tersi olarak bu tip zamanların bitiminden birkaç hafta sonra gerileyen araç fiyatları, araç satın almak için iyi bir fırsat yaratabilmektedir.
  • Yıl içerisinde bazı zamanlarda vergi indirimleri meydana gelebilmektedir. Herhangi bir vergi indirimi söz konusu olduğunda, vergi indiriminden kaynaklanan fiyat düşüşleri yaklaşık olarak iki üç hafta içerisinde araç piyasasında yansımaktadır. Bu dönemler, araç sahibi olmak için bir dönemler olarak değerlendirilmektedir.
  • Her yıl için kesin bir bilgi olmamasına karşı, yıl bazlı yapılan bazı istatistiksel araştırmalar ikinci el araç piyasasının Ocak ayı ila Nisan ayı arasında durgun bir döneme girdiğini göstermektedir. Eğer içinde bulunulan yıl itibariyle olağanüstü bir durum yoksa, Ocak ile Nisan ayı arasındaki zamanlar araç sahibi olmak adına uygun zaman dilimleri olarak görülmektedir.
  • Ciddi derecede olumsuz hava şartları, afet ve ekonomik kriz dönemleri gibi zaman dilimlerinde, araç piyasalarında durgunluk meydana gelmektedir. Bu durgunluk, uygun fiyata araç satın almak için iyi bir fırsat olarak görülmektedir.

2022 Yıl Sonunda Araba Fiyatları Düşer mi?

2022 yılının son aylarına gelindiğinde araç fiyatlarında nasıl bir değişiklik meydana geleceğini kestirmek güç olsa da, 2021 yılı itibariyle küresel bazda meydana gelen çip krizinin 2022 yılı sonuna kadar çözülmesine bağlı olarak araba fiyatlarında düşüş meydana gelmesi mümkündür. Çip krizinin 2022 yılının sonuna kadar çözüleceği düşünülse de, bu krizin devam etmesi araba fiyatlarının düşmemesi hatta daha da artması ile sonuçlanabilir. Ayrıca tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin olumsuz etkileri ile döviz kurundaki artışın 2022 yılı içerisinde izleyeceği seyir, araç fiyatlarının 2022 yılının sonunda düşmesi veya artması noktasında doğrudan etkili olacak faktörlerdir.

2022 Yılında Araç KDV Oranları Nasıl Olacak?

Binek otomobillerde %18 olan araç KDV oranlarının, 2022 yılı itibariyle herhangi bir değişime uğraması beklenmemektedir. Bu noktadan hareketle 2022 yılında da araç KDV oranlarının %18 olacağı söylenebilir. Bu durum, araç fiyatlarında KDV’den kaynaklı olarak herhangi bir artış meydana gelmeyeceğini göstermektedir.

2022 Yılında Araç ÖTV Oranları Nasıl Olacak?

2022 yılının araç ÖTV oranları henüz açıklanmamıştır. Ancak meclis gündeminden takip edilen veriler ışığında %50 ÖTV oranına sahip bazı araçların, 2022 yılı itibariyle %80 ÖTV oranına sahip dilimlere sokulacağı düşünülmektedir. Bu durum, 2022 yılında bazı araçların ÖTV oranlarında ciddi bir artış meydana geleceğinin sinyalini vermektedir.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!