İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nden Aşı Bilimine Destek

featured

Prof. Dr. İhsan Gürsel ve KORTUP Projesi

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacılarından Prof. Dr. İhsan Gürsel, KORTUP projesiyle aşı bilimine önemli katkılarda bulunuyor. Bu proje kapsamında bakteriyel, viral ve parazitik ajanlara karşı model aşılar geliştiriliyor. KORTUP, aşı biliminin ve yenilikçi aşı teknolojilerinin geliştirilmesi için 9 üniversite ve 80’in üzerinde araştırmacının iş birliğini sağlıyor.

Menenjit Aşısı ve Diğer Çalışmalar

KORTUP’un üzerinde çalıştığı aşılardan biri menenjit aşısı. Prof. Dr. İhsan Gürsel, menenjit aşısının yanı sıra Leishmania (Şark çıbanı) ve Kovid-19 üzerinde de çalıştıklarını belirtiyor. Türkiye’de kullanılan iki farklı menenjit aşısını bir araya getirerek daha etkili bir çözüm geliştirmeyi hedefliyorlar.

Yoğun Bakım ve Tavukçuluk Sektörüne Yönelik Projeler

Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş ise KORTUP’un aşı geliştirme projelerine destek veriyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen KORTUP’a katılan projelerden biri, Klebsiella (bakteri aşısı) üzerine. Diğer bir proje ise tavuklarda yaygın olan Influenza H9N2 virüsüne karşı geliştirilen aşı projesi.

Söz konusu projelerle, Türk bilim insanları aşı alanında önemli çalışmalara imza atıyor ve ulusal aşı üretimine katkı sağlıyor. Bu çalışmalar, Türkiye’nin aşı geleneğini canlandırarak ülke sathına yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız