NASA Sonrası Türkiye’de İlk Kez Kurulan Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri

featured

Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Umut Yıldız, Takım Uydu Teknolojisi Üzerine Çalışmalarını Anlattı

Türkiye’de kurulan Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmaya başlayan Umut Yıldız, uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve uydu servislerinin sağlanması amacıyla yoğun bir şekilde takım uydu teknolojisi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Yıldız, bu teknolojiyle “nesnelerin interneti” (IoT) haberleşmesi ve yer gözlem hizmetlerinin gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Takım Uydu Teknolojisi Dünyada Yeni ve Türkiye Öncü Olma Konumunda

Yıldız, takım uydu teknolojisinin dünyada hala yeni olduğunu vurgulayarak, bu alanda Türkiye’nin hızlı adımlarla ilerlediğini ifade etti. Yıldız, “Bugüne kadar birkaç farklı firmanın sağladığı internet aslında çok da ucuz değildi. Türkiye’de bu yeni takım uydu teknolojisi için çok hızlı davranmış durumdayız. Bu teknolojide geç kalmadık. Dünyada ilk yapanlardan biri biziz” şeklinde konuştu.

Takım Uydu Teknolojisi ile Veri Konusunda Daha Etkili Sonuçlar Alınabilir

Takım uydu teknolojisinin avantajlarından bahseden Yıldız, tek bir uydunun aynı noktaya yeniden gelmesinin günümüz teknolojisiyle 12-24 saat ya da birkaç gün sürebildiğini belirtti. Ancak takım uydu teknolojisi ile bir araya getirilmiş küçük uydu gruplarıyla daha kısa sürede veri almanın mümkün olduğunu söyledi. Yıldız, “Takım uydu, dünyanın herhangi bir noktasına 1-2 saat, hatta yarım saat gibi kısa süre içerisinde tekrar gelebiliyor. Bu nedenle veri konusunda çok daha etkili sonuçlar alınabiliyor” açıklamasını yaptı.

Takım Uydu Teknolojisi ile Dünyanın Herhangi Bir Yerinin Takibi Mümkün Olacak

Yıldız, Plan-S tarafından şimdiye kadar gönderilen ve testleri başarıyla geçen 5 test uydusuyla dünyanın farklı bölgelerinden veri topladıklarını belirtti. Bu uydularla hem görüntü alabildiklerini hem de dünyanın farklı bölgelerindeki sensörlerden veri topladıklarını söyledi. Yıldız, “Bu yıl 12 uydu daha göndereceğiz ve artık ticari olarak kullanılabilecek aşamaya geleceğiz. Böylelikle Türkiye’nin ihracatına da büyük katkıda bulunulmuş olacak” dedi. Uydu sayısının artmasıyla aynı noktadan yeniden geçme süresinin de kısalacağını belirten Yıldız, “İkinci fazda 84 uyduya çıkılacak ve bu süreyi yarım saate düşürmüş olacağız. Üçüncü fazda ise 280 uydu gönderilecek ve uydunun Dünya’nın aynı noktasından geçiş süresi 5 dakikaya inmiş olacak. Böylelikle artık nesnelerin interneti haberleşmesi çok daha geniş bir alanda mümkün olabilecek” şeklinde konuştu.

Takım Uydu Teknolojisi ile Acil Durumlarda İletişim Kurulabilecek

Yıldız, takım uydu teknolojisinin afet ve acil durumlar için önemine değindi. Depremler gibi felaketlerin yaşandığı bölgelerde iletişimin önemli olduğunu belirten Yıldız, takım uydu teknolojisi sayesinde internet çekmese bile acil mesajların gönderilebileceğini söyledi. Ayrıca, yardım ekiplerinin durumunun takip edilebileceğini ve anlık görüntüler sayesinde ihtiyaçların tespit edilebileceğini ifade etti.

Takım Uydu Teknolojisi ile Farklı Veriler Toplanacak ve İklim Değişikliği Takip Edilebilecek

Takım uydu teknolojisinin sadece iletişim için değil, farklı verilerin toplanması için de kullanılabileceğini belirten Yıldız, örnek olarak lojistik firmalarının gemilerini, konteynerlerdeki soğuk zinciri ve araçlarını takip etmelerini sağlayabileceğini söyledi.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!