Güçlü Parola Oluşturma – Türkiye’de En Çok Kullanılan Parolalar

featured

 

 

 

Parolalar, internette kişisel veya kurumsal bilgileri korumamıza yardımcı olan en kritik siber güvenlik önlemidir. Online bir hesap oluştururken birçok kişinin düştüğü hata hatırlaması kolay olan bir parola kullanmaktır fakat bu parolalar genelde zayıf ve kırılması kolay olan parolalar olur. Parolanın amacı online hesaplara veya ağlara istenmeyen erişimi engellemektir. Hatırlaması ve tahmin edilmesi kolay parolalar kullanmak bir siber güvenlik riskidir.

 

 

 

 

1.  Türkiye’de En Çok Kullanılan Parolalar

 

ExpressVPN’in parolalar araştırmasına göre, Türkiye en çok kullanılan parolaları aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.

 

 

Ata Hakçıl’ın internete sızan parolalar üzerine olan araştırması ve ilgili web sitelerden elde edilen verilere göre derlenen araştırma, Türkçe konuşanlar arasında en çok kullanılan 10 parolanın ne kadar zayıf olduğunu ortaya koyuyor.

 

 

Türkiye’de en çok kullanılan parolaların 123456 ve çoğunlukla ardışık rakamlardan oluşması büyük bir güvenlik riski. Welcome ve Anathema gibi kelimeler de zayıf birer parola. Bu en çok kullanılan 10 parolanın her biri saniyeler içinde kırılabilir.

 

2.  Ülkelere Göre En Yaygın Parolalar

 

Ülkelere göre dünyada en yaygın kullanılan parolaların derlendiği infografiğe baktığımızda, dünya genelinde yine zayıf parolaların kullanıldığını görüyoruz.

 

 

 

Yukarıdaki infografik, parola kullanımındaki kültürel farklılıkları da ortaya koyuyor. Türkiye’de en çok kullanılan parolalardan birinin Anathema olması yine de çok ilginç. Anathema, Türkiye’de bir hayli popüler olan bir İngiliz rock grubu. İtalya’da futbol takımı Juventus, Almanya’da passwort yani parola kelimesi yaygın bir şekilde kullanılıyor.

 

 

 

3.  Güçlü Parola Oluşturma

 

Güçlü bir parola oluşturmak için öncelikle zayıf parolaların nasıl olduğunu inceleyelim. Zayıf parolalar:

 

 

  • Kısadır. Zayıf parolalar az karakterden oluşur.
  • Ardışık rakam veya harflerden oluşur.
  • Sözlükte yer alan herhangi bir kelimeyi içerir.
  • Doğum günü tarihi, isim, TC kimlik numarası gibi kişisel bilgileri içerir.
  • Hatırlaması kolaydır.

 

 

 

Güçlü parolalar nasıldır?

 

 

  • Karakter açısından uzundur. Güçlü parolalar en az 12 karakterden oluşur.
  • Ardışık rakam ve harf içermez. Rastgele rakam ve büyük/küçük harf kombinasyonları ve sembol içerir.
  • Anlamlı bir kelime içermez.
  • Kişisel bilgileri içermez.

 

 

 

Güçlü Parola Örnekleri

 

Dünyada ve Türkiye’de en çok kullanılan parolalar, birer zayıf parola örneğidir. Güçlü parola örnekleri parola yöneticileri veya rastgele parola oluşturucuları ile oluşturulur.

 

 

15 karakterli güçlü parola örnekleri:

 

 

 

  1. wr=#9:kZs6N&Q2u
  2. Pw}~4,[K|B[jnNG
  3. w$t?//wdg_7U}G:
  4. a^g=3fRM[M(P[VR
  5. Lm4-JGBJm:<nGXE
  6. _9iCyg6w!=Zk~%M
  7. 7tEm}cDXJ7ye)Zb
  8. =^5D8it&,Z5oWT(
  9. DJEyo+m_8]Rg^6]
  10. i!B@(Cw.).d2^M9

 

 

 

 

 

15 karakterli, rastgele rakam/büyük/küçük harf ve sembol içeren bu parolaların bir program tarafından kırılması üç bin yıldan daha uzun sürer. Bir parolada bir karakter fazla kullanmak o parolanın kırılma süresini uzatır. 16 karakterli bir parolanın kırılması ise otuz bin yıldan daha uzun sürebilir tabii karmaşık bir parola olması gerekir.

 

 

 

 

4. Parola ve Hesap Güvenliği

 

 

Online hesapları güçlü parolalar ile korumak hesaplarınızın çalınma riskini arttırır. Yine de, bir şekilde parolanızın üçüncü bir partinin eline geçtiğini düşünelim. Bu durumda hesabınız çalınır. Bunun olmaması için iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) yöntemlerinden yararlanmalısınız.

 

 

2FA, telefonunuza, e-postanıza veya doğrulama uygulamasına alacağınız ikincil bir kod ile hesabınıza giriş yapabilmeniz demektir. 2FA için en güvenli yöntem artık authenticator (doğrulama) uygulamalarıdır. Google veya Microsoft gibi doğrulama uygulamalarına online hesaplarınızı ekleyebilir ve hesabınıza girmek istediğinizde zaman aşımına sahip kodu bu uygulama üzerinden alabilirsiniz.

 

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!