ABD’deki New York Üniversitesi, Bebeğin Gördüklerini Kullanarak Yapay Zeka Eğitti

featured

Araştırmacılar, Bir Bebeğin Gördüklerini Kullanarak Yapay Zekayı Eğittiler

ABD’deki New York Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir bebek olan Sam’in gördüklerini kullanarak yapay zekayı eğitmeyi başardılar. Sam’e altı aylıkken bir kafa kamerası takıldı ve bu cihaz, bebek iki yaşına kadar kullanıldı.

250.000 Kelime ve Görselden Oluşan Veriler Yapay Zeka Modeline Aktarıldı

Kaydedilen görüntüler, 250.000 kelimeden ve bunlara karşılık gelen görsellerden oluşan bir veri seti oluşturdu. Bu veri seti, yapay zeka modelinin farklı nesneleri tanıma yeteneğini geliştirmesine yardımcı oldu.

Yapay Zeka, Çevreyi Gözlemleyerek ve İnsanları Dinleyerek Bilgisini Geliştirdi

Yapay zeka modeli, çocuğun yaptığı gibi çevreyi gözlemleyerek, yakındaki insanları dinleyerek ve gördükleri ile duydukları arasındaki bağlantıları kurarak bilgisini geliştirdi.

Yapay Zeka Modeli, Sözcüklerle Görselleri Doğru Şekilde Eşleştirebildi

Araştırmacılar, yapay zeka modelinin Sam’in kamera kayıtlarını yorumlayabilmesi için görüntü ve metin kodlayıcı kullanıldı. Model, birçok kelime ve görseli doğru bir şekilde eşleştirebildi ve görünmeyen örnekleri de doğru bir şekilde tanımlayabildi.

Araştırma, Dil ve Kavram Edinimi Anlayışımızı Yeniden Şekillendirebilecek Potansiyele Sahip

NYU Veri Bilimi Merkezi’ndeki araştırma bilimcisi Wai Keen Vong, “İlk kez, tek bir çocuktan gelen eğitilmiş bir sinir ağının, sözcükleri görsel karşılıklarıyla ilişkilendirmeyi öğretebileceğini gösterdik,” dedi. Vong ayrıca, sonuçların bir çocuğun doğal deneyimiyle eşleşen ilerlemelerin, erken dil ve kavram edinimi anlayışımızı nasıl yeniden şekillendirebileceğini gösterdiğini belirtti.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!