AB Komisyonu, Büyük Teknoloji Şirketlerini Soruşturuyor

featured

AB Komisyonu, Alphabet’in ve Apple’ın Uyumunu Soruşturuyor

AB Komisyonu, Alphabet’in Google Play’de yönlendirme ve Google aramalarda kendisini tercih ettirme, Apple’ın App Store’da yönlendirme ve Safari’ye yöneltme ile META’nın öde veya rıza göster modellerinin AB kurallarına uyumu konusunda soruşturma açtığını açıkladı.

Yükümlülüklerin Etkili Yerine Getirilmediği Şüphesi

Açıklamada, Komisyonun, eşik bekçisi konumundaki dijital platformlar tarafından uygulanan önlemlerin, Dijital Hizmetler Yasası kapsamındaki yükümlülüklerin etkili bir şekilde yerine getirilmesinde yetersiz kaldığına dikkat çekildi. Apple’ın alternatif uygulama mağazaları için yeni ücret yapısı ile Amazon’un pazarındaki sıralama uygulamalarıyla ilgili inceleme başlattığı belirtildi.

Cezai İşlem Uygulanabilirliği

Açıklamada, Komisyonun soruşturmayı 12 ay içinde sonuçlandırmayı planladığı, ihlal durumunda şirkete dünya çapındaki toplam cirosunun yüzde 10’una kadar para cezası uygulanabileceği, ihlallerin devamı halinde ise ceza oranının yüzde 20’ye kadar çıkabileceği bildirildi.

AB Yasası Kapsamında Yükümlülükler

AB’nin geçen yıl onaylanan ve dijital platformların faaliyetlerinde değişikliklere neden olan yasası kapsamında Avrupa’da faaliyet gösteren Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft, “eşik bekçisi” olarak adlandırıldı ve katı yükümlülükleri tabi tutulmaya başlandı.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!