Tutkal Nedir?

featured

 

 

Birbirinden bağımsız parçaların birleştirilmesi veya yapıştırılması konusunda kullanılan yapıştırıcı türleri günümüzde tutkal olarak adlandırılır. Tutkal ürünler genellikle metalik olmayan maddeler olurken birbirine bağlantılı olan yüzeylerin kırılması gibi durumlarda ya da bir parçanın yapıştırılması gerektiği takdirde direkt olarak tutkal yapıştırıcılar ile malzemeleri işlevli şekilde kullanabilirsiniz.

 

Her malzemede çimento ya da macun kullanmak doğru olmazken tutkal ne işe yarar noktasında da faydalanacağınız şey doğrudan tutkallar olacaktır. Doğal ve sentetik şekilde üretilen tutkalların çeşitleri de bulunmaktadır. Aralarında şeffaf olanları tercih ederek hem doğal hem de güçlü şekilde kaliteli bir kullanım çerçevesinde siz de doğru maddelerden yapılmış tutkalları temel isteklerinize göre seçebilir tercih edebilirsiniz.

 

Tutkal Kullanım Alanları

 

Tutkalların üretildiği alanlara göre birbirinden farklı performans sağladığı bilinir. Günümüzde de beton, iskele, gemi, halı, matbaa, plak temizleme, dekupaj, parke, afiş, cam ve hatta tekstil vidalar, çiviler gibi pek çok alanda geniş bir şekilde ideal olarak tutkal çeşitleri kullanılmaktadır. Birbirinden farklı niteliklerde bulunan sıvı tutkal modelleri dahil olmak üzere birçok çeşitlilikte uygulama alanlarıyla beraber tutkal kullanım alanları mevcuttur. Bunlara göre doğru sentetik ürünü seçerek sıvı ya da kuru tutkal türlerini de tercih etmek mümkün olmaktadır.

 

İki tür tutkallarda ise genellikle tutkal kullanım amaçları kullanılacak yere göre değişkenlik gösterir. Örneğin kuruyarak sertleşen tutkal türlerinde 2 çeşit vardır. Birincisi solvent bazlı olan tutkallardır. Akrilik, silikon, sentetik kauçuk gibi çözücülerle beraber çapraz bağlanan polimerlerin bir arada olması halinde oluşmaktadır. Bu tutkalların genellikle uygulama ve montaj süreci içerisinde hem kuruma hem de yapışma süreleri bulunduğu gibi kuvvetli şekilde de etki etmektedir.

 

Su bazlı sağlığa zararı olmayan tutkal çeşitleri de mevcuttur. Bu ürünlerde ise doğrudan suyun buharlaşma hızıyla beraber tutkal kuruma süresi de biraz uzamaktadır. Çeşitli yüzeylerde geniş bir kullanım örneğine sahip olan bu ürünlerde de boya ve tekstil sektörlerinde birincil olarak yaygın kullanıma sahip olmaktadır. Bu sayede e emülsiyon işlemleri görerek en iyi şekilde dayanıklı ve su geçirmez şekilde özellikleri bulunur. Tutkal ve yapıştırıcı çeşitleriyle kullanacağınız alanlara göre tercihlerde bulunabilir, seçimlerinizi de yapabilirsiniz.

 

Tutkal Sağlam Bir Yapıştırıcı mı?

 

Genellikle sorulan tutkal nedir konularıyla ilgili olarak tutkalın yapılma türlerine göre sınıflandırıldığı ve kullanım alanlarının da birçok alanda geniş kullanıldığını söylemek mümkündür. Bununla beraber birbirinden farklı doğru seçimler yapılması gerektiğinde de kökene uygun şekilde sınıflandırma, doğal türler ile birlikte mümkündür. Nişasta, hayvan ve kauçuk bazlı tutkal çeşitleri bulunur. Deri, ayakkabı gibi ürünlerde kullanılan tutkal çeşitleri de mevcuttur ki bu tutkallar da doğrudan beyaz çiçekli bitkilerin köklerinden edinilen bitki özleriyle beraber dekstrinden üretilmektedir.

 

Bu konu hakkında merak edilen şey tutkal sağlam bir yapıştırıcı mıdır konusunda ise gerçekten de iyi bir yapıştırıcı olduğunu söylemek mümkündür. Bu konuda bilinmesi gereken şey insanlar tarafından üretilen sentetik yapıştırıcılar, fiziksel ve kimyasal özellikler açısından yüksek performansıyla öne çıkarken tutkalların bu konuda hem doğal üretim olması hem de her malzeme için uygunluğu önem kazandırmaktadır. İskelet, tahta, ya da çeşitli mobilyalarda normal sıcaklık güç ve dayanıklılık yapıştırmaya dair en iyi şekilde uygulanarak tutkal ile yapıştırmak mümkün oluyor.

 

Bu alanda Beta Kimya ile çalışabilirsiniz. Mobilyadan deriye, metalden seramik, cam çeşitlerine kadar pek çok kap ve tutkal tanklarıyla beraber birden fazla malzemenin birleştirilmesi konusunda yetkin bir şekilde tutkalın gücünden faydalanabilirsiniz. Bununla beraber en iyi şekilde yararlanır, hamur tutkalı veya türlerine de göz atarak fiyat teklifini ilgili firma ile iletişime geçerek alabilirsiniz.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız