Limited Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?

 

 

Ülkemiz sınırları içerisinde ticari faaliyet gösteren kişilerin kanunda tanınmış olan şirket türlerinden birine sahip olma zorunluluğu bulunmaktadır. Sermaye ve şahıs şirketleri olarak ayrılan şirketlerde sermaye şirketleri de kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar anonim ve limited şirketlerdir. Özellikle en çok tercih edilen şirket türü limited şirkettir. Bunun sebebi ise kurulumu anonim şirketlere göre daha kolay olmaktadır.

 

Limited Şirket Nedir?

 

Ticari faaliyet yürütebilmek için gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulan şirket türüne limited şirket adı verilmektedir. Yasal olan her türlü ticari faaliyet için limited şirketi kurmak mümkün olmaktadır. Bankacılık ve sigortacılık sektörleri bu alanda istisnai bir durum olmaktadır. Limited şirket bir sermaye türü şirket olup şirketin kurulması için en az 10.000 TL sermaye gerekmektedir. Fakat bu sermayenin tamamı tek seferde ödenmeyebilir. Tescil işlemleri esnasında %25’lik kısmı ödenmelidir. Geriye kalan %75’lik kısmı ise tescil işlemleri sonrası 24 ay içerisinde şirket hesabına yatırılmaktadır.

 

Limited Şirketlerde ortak sayısı en az 1 en fazla 50 olmaktadır. En fazla 50 ortak sayısı ile kurulan limited şirketleri sermaye şirketi olmasından dolayı kendi sermayesi oranında şirketin borçlarından sorumlu olmaktadır. Ayrıca kar ve diğer haklar da ortakların paylarına göre dağıtılmaktadır.

 

Limited Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?

 

Limited şirketler en çok tercih edilen şirket türüdür. Özellikle ticarete yeni başlayan kişilerin limited şirket özelliklerini iyi bilmesi gerekmektedir. Limited şirketlerin özellikleri şunlardır:

 

– Limited şirketler içerisinde ortakların şirket borçları nedeniyle kişisel sorumlulukları bulunmamaktadır. Şirket içerisinde her ortak taahhüt etmiş olduğu sermaye tutarınca borçlardan yükümlü olmaktadır.

 

– Limited şirketler anonim şirketlere göre daha kolay ve hızlı kurulurlar. Ayrıca limited şirketlerin kurulması için gerekli sermaye ve kurulum maliyeti daha düşüktür.

 

– Limited şirketler kurumlar vergisine tabidir. 2022 yılında bu oran %23 olarak belirlenmiştir.

 

– Bu şirketlerde hisse senedi ve tahvil çıkarma yetkisi bulunmamaktadır.

 

– Limited şirketler isterlerse daha sonradan ortak sayısı arttırma ve şirket büyütme işlemlerini gerçekleştirebilirler.

 

Tüm bu özelliklere göre limited şirketleri kurmak anonim şirketlere kıyasla daha kolay olmaktadır. Özellikleri ve sağladığı avantajlar sebebiyle de limited şirketler daha çok tercih edilmektedir.

 

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!