Küresel Piyasalarda Faiz İndirimi Belirsizliği

featured

Fed Üyeleri Faiz İndirimi Hakkında Kararsız

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan veriler ve Fed üyelerinin açıklamaları ile faiz indirimi konusundaki belirsizlik devam ediyor. Fed üyelerinden Michelle Bowman faiz indirimi için acelelerinin olmadığını belirtirken, John Williams faiz indirimi için 2024’ü işaret etti. Diğer üyeler de faiz politikasında sabırlı bir tutum sergiliyorlar.

ABD Ekonomisi ve Enflasyon Verileri

Fed tarafından açıklanan yarı yıllık Para Politikası Raporu’na göre ABD’de enflasyonun yüksek seyrini sürdürdüğü bildirildi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel ekonomik büyümenin güçlü olduğunu ancak enflasyonun düşük seyrettiğini belirtti. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise ekonomik büyümeyi destekleyecek işbirliğine vurgu yaptı.

Petrol ve Altın Fiyatları

Orta Doğu’daki jeopolitik riskler ve OPEC+’nın arz kesintisi haberleri petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı yükselişle haftayı tamamlarken, altın onsunda da artış görüldü. Enflasyon baskılarının azalmasıyla ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil faizi geriledi.

New York Borsası ve Veri Açıklamaları

ABD’de açıklanan büyüme verileri ve tüketim harcamalarındaki güçlü durum karışık sinyallere yol açtı. Dayanıklı mal siparişlerinde azalış yaşanırken tüketici güven endeksi geriledi. ABD ekonomisinin büyüme hızı beklentilerin altında kaldı ve işsizlik maaşı başvuruları arttı.

Avrupa Borsaları ve Merkez Bankaları

ECB ve İngiltere Merkez Bankası’nın faiz politikalarına ilişkin belirsizlik Avrupa borsalarında karışık bir seyire neden oldu. Avro Bölgesi’nde enflasyon endişeleri devam ederken, Almanya’da perakende satışlarında ve enflasyon verilerinde gerileme yaşandı.

Asya Piyasaları ve Merkez Bankaları

Japonya Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine ulaşılacağına dair belirsizlikler piyasalarda etkili oldu. Çin’de ekonomik aktivitenin canlandırılmasına yönelik adımlar atılırken, Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz oranını sabit tuttu. Asya piyasalarında karışık bir seyir izlendi.

Türkiye Ekonomisi ve Borsa

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı düşüşle tamamlarken, dolar/TL kuru yükselişteydi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisi hakkında G20 toplantısında görüş alışverişinde bulundu. HSBC’nin raporuna göre TL’deki değer kaybının sınırlı kalacağı öngörüldü.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!