İstanbul’da Deprem Sonrası Sağlık Hizmetleri İçin Yapılan Çalışmalar

featured

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, deprem sonrası sağlık hizmetlerinin aksamaması için yapılan çalışmaları anlattı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, olası Marmara depreminin gerçekleşmesi halinde İstanbul’da sağlık hizmetlerinin aksamaması için yürütülen çalışmalar hakkında soruları yanıtladı.

İlk 36 Saatin Önemi

Memişoğlu, depremle ilgili planlamalara ilişkin olarak “İlk 36 saatte sağlık sisteminin kendi kendini otomatik yönetebilmesini sağlatmaya çalışıyoruz. 36-48 saatten itibaren de dış desteklerle hem personel hem malzeme lojistiği sağlanacak öngörüsüyle hareket ediyoruz.” dedi.

Sismik İzolatör Hastaneler

Memişoğlu, İstanbul’da sismik izolatör teknolojisiyle inşa edilen hastanelerin deprem esnasında sağlık hizmetinin kesintisiz sürmesini sağlayacağını belirtti. Bu hastanelerin İstanbul’a ana omurga olarak planlandığını söyleyen Memişoğlu, şu anda 10 tane izolatörlü hastanenin bulunduğunu ve bu hastaneler sayesinde depremde 24 saat hizmet verilebileceğini ifade etti.

Yakınların Toplanma Alanları

İnsanların deprem sonrası kendi canlarından sonra ilk olarak yakınlarının canını düşüneceğini belirten Memişoğlu, bu nedenle sağlık çalışanlarının yakınlarının toplanma alanlarının da planlandığını söyledi.

Hastaneler, Eczaneler ve Aile Hekimlikleri

Memişoğlu, İstanbul’da çoğu 2017 sonrasında yapılan 212 hastanenin depreme dayanıklı olduğunu ve bu hastanelerin depremde hizmete devam edeceğini belirtti. Ayrıca, hastanelerin lojistiği ve personel değişimini sağlamak için heliport alanlarına sahip olduklarını söyledi. Ayrıca, İstanbul’da bulunan diğer illerden hangi hastanelerin geleceği, hangi hastanelerle eşleştirileceği gibi planlamaların yapıldığını ifade etti.

Pratik Tatbikatlar ve Eğitimler

Memişoğlu, 2024 yılında yapacakları pratik tatbikatlar ve eğitimlerle sağlık çalışanlarının nasıl hareket etmeleri gerektiğini ve deprem sonrası nasıl koordinasyon sağlanacağını öğreneceklerini belirtti. Bölgenin hangi ilçesi ile İstanbul’daki hangi ilçenin eşleştirileceğinin belirlendiğini ve bu konuda ayrıntılı bilgilerin yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Toplumun Hazırlıklı Olması

Memişoğlu, depremin toplumun yönetmesi gereken bir afet olduğunu vurgulayarak, herkesin deprem anında nasıl korunması gerektiğini bilmeleri gerektiğini söyledi. Bu tür afetlerin önlemler, eğitim ve hazırlıklı olmayla yönetilebileceğini belirtti. Ayrıca, Kovid-19 salgınında olduğu gibi depremde de sağlık hizmetlerinin İstanbul için hazır olduğunu ifade etti.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!