Lübnan’dan çalınan jeneratörü İsrail’e götüren İsrailli yarbay hakkında soruşturma başlatıldı. Olay, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları sürerken yaşandı.
Lübnan’ın güneyinden çalınan bir jeneratörün, bir İsrailli yarbay tarafından aracına yüklenerek İsrail’e götürüldüğü ortaya çıktı. Askeri yetkilinin, jeneratörü Lübnan’a iade etmesi yönünde talimat aldığı ve hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.
İsrail ordusu, 2 Mart’ta Lübnan’ın güneyindeki birçok bölgeye yoğun hava saldırıları düzenlemişti. Bu saldırılar sonucunda ülkede yerinden edilenlerin sayısının 1 milyonu aştığı Lübnan hükümeti tarafından açıklanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, 17 Nisan’da yürürlüğe giren 10 günlük geçici ateşkesin 3 hafta daha uzatıldığını duyurmuştu.
ABD arabuluculuğunda Lübnan ve İsrail arasında 14-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen üçüncü tur görüşmelerde, 17 Mayıs’tan itibaren ateşkesin 45 gün daha uzatılmasına karar verilmişti. Dördüncü tur görüşmelerin ise haziran ayı başında yapılması planlanmıştı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, İsrail ordusunun 2 Mart’tan bu yana düzenlediği saldırılarda 3 bin 73 kişi hayatını kaybetti. Ateşkes kararına rağmen İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki saldırılarını ve konut yıkımlarını sürdürdüğü, Hizbullah’ın ise ateşkes ihlali gerekçesiyle İsrail birliklerine yönelik operasyonlar düzenlediği belirtildi.