New York Times, İsrail istihbarat servisi Mossad’ın eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı ülkenin başına getirmeye çalıştığını öne sürdü.
ABD merkezli New York Times gazetesi, İsrail istihbarat servisi Mossad’ın eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı İran liderliğine getirme planı yaptığını iddia etti. Habere göre, Mossad 2024 ve 2025 yıllarında Ahmedinejad ile Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gizli görüşmeler gerçekleştirdi. Ardından Ahmedinejad’ı Tahran’dan çıkararak ülkenin başına getirme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Bu iddialar, operasyon hakkında bilgi sahibi olan ABD’li ve İranlı yetkililere dayandırıldı.
New York Times’ın aktardığı bilgilere göre, Mossad Ahmedinejad’ın seyahat ve konaklama masraflarını finanse etti. Dönemin Mossad Başkanı David Barnea, 2024 yılında bizzat Budapeşte’ye giderek Ahmedinejad ile temas kurdu. Mossad, bu görüşmeleri CIA’e bildirdi.
Budapeşte’deki Ludovika Kamu Hizmetleri Üniversitesi Rektörü Gergely Deli, 2024 yılı başında üst düzey bir Macar hükümet yetkilisinden sıra dışı bir talep aldı. Deli’den iklim değişikliği konulu bir konferans düzenlemesi ve konuk olarak Mahmud Ahmedinejad’ı davet etmesi istendi. Bu konferans, Ahmedinejad ile Mossad yetkilileri arasında yapılacak gizli görüşmeler için paravan olarak kullanıldı.
Ahmedinejad, 2024 yılında Budapeşte’yi ziyaret etti; ardından 2025’te, İran’da savaşın başlamasından birkaç gün önce bir kez daha kenti ziyaret gerçekleştirdi. Korumaları, bu ziyaretler sırasında Ahmedinejad’ın iki kez yanlarından ayrılarak uzun süren görüşmeler için ortadan kaybolduğunu bildirdi. Ahmedinejad, korumalarına üniversite öğretim üyeleriyle görüştüğünü söyledi.
Operasyonun en önemli safhası, ABD’nin İsrail ile birlikte İran’a karşı yürüttüğü savaşın ilk günlerinde, 2025 yılı Şubat ayının sonlarında yaşandı. ABD ve İranlı yetkililerin iddialarına göre, İsrail Ahmedinejad’ı sıkı gözetim altında yaşadığı Tahran’dan çıkararak rejimi devirmeye yönelik planı hayata geçirmeye çalıştı.
28 Şubat’ta İsrail tarafından düzenlenen bir hava saldırısında Ahmedinejad’ın bulunduğu bölge hedef alındı. Saldırının ardından olay yerine gelen siyah bir Peugeot, Ahmedinejad’ı alarak Mossad ajanlarının kontrolündeki güvenli bir eve götürdü. Ancak Ahmedinejad’ın kargaşa içindeki tahliye operasyonundan rahatsızlık duyması ve İsrail’in kendisini yeniden iktidara getirme planından hayal kırıklığına uğraması nedeniyle plan başarısız oldu.
Ahmedinejad, güvenli evi belirsiz şartlar altında terk etti. O tarihten bugüne sadece kısa süreliğine İran’ın öldürülen dini lideri Ali Hamaney’in cenaze töreninde görüldü.
Adı açıklanmayan dört üst düzey İranlı yetkiliye göre, Ahmedinejad’ın İsrail ile kurduğu temasların büyük bölümünün ortaya çıkmasının ardından Devrim Muhafızları’nın istihbarat birimi gözetiminde ev hapsinde tutulmaya başlandı.
Ahmedinejad’ın yakın çevresindeki kişilere dayandırılan açıklamalara göre, eski cumhurbaşkanı yeniden iktidara ancak yabancı güçlerin desteğiyle gelebileceğine inanıyordu. Eski çalışma arkadaşlarından biri, Ahmedinejad’ın bunu para için değil, iktidarı yeniden elde etmek amacıyla yaptığını belirtti.
Başka bir eski yardımcısı ise Ahmedinejad’ın yeniden iktidara gelmesi halinde İran’ın İsrail’i tanıyabileceğini ve İbrahim Anlaşmaları kapsamında iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilebileceğini düşündüğünü aktardı. Cumhurbaşkanlığı döneminde İsrail’in yok edilmesi gerektiğini savunan ve Holokost’u inkar eden Ahmedinejad, ilerleyen dönemde İsrail aleyhine söylemlerini azaltmış ve kendisini reformcu olarak nitelendirmeye başlamıştı.