İkinci El Araç Alımlarında Ekspertiz Neye Bakar?

featured

 

 

 

 

Türkiye koşullarında herhangi bir yeni bir araç satın alım süreçlerinde faydalanacağınız en iyi ve en basit yöntemlerden biri de aracınızı doğrudan oto ekspertiz şirketine götürerek kontrol ettirmek olacaktır. Eğer bayiden sıfır bir araç almıyorsanız, ikinci el bir araç satın alım sürecine dahil olduysanız bu konuda ekspertiz raporlarıyla beraber alım satım süreçlerinin daha da hızlanmasına kendiniz açısından yardımcı olmuş olursunuz.

 

İkinci el araçlarla ilgili maddi imkanlarınıza uygun bir şekilde araç bulunduğunda, araç satın alma süreçlerinde satılık aracın ne kadar KM’de olduğu ne durumda olduğu, kazasız ve temiz olup olmadığı gibi süreçlerini kontrol etmeniz gerekmektedir. Ancak bu süreçler, aracın mekanik noktası veya performans konusunu inceleme kadar yeterli olmadığı gibi yakıt tüketim ve güvenilir seviyesini de sizlere göstermeyecektir. Buna göre sahip olmak istediğiniz ikinci el araçla ilgili bazı güven problemleri de yaşayabilirsiniz.

 

Normal şartlarda ikinci el araç satın alırken araç ruhsat bilgileri, düzenli muayeneler olup olmadığı konularında kontrol sağlamanız gerekir. Buna göre araç sahibi ile satan kişi aynı mı, hasar kaydı var mı kontrolü ya da uzman bir kişi olarak oto ekspertiz tarafından destek görebilirsiniz.

 

İlk araç satın alım sürecinde araç marka, model sonrası yıl ve kaç Km olduğunu incelemeniz gerekir. Araçla ilgili navigasyon, aracın iç tasarımı ve jant gibi detayları kendiniz de kontrol edebilirsiniz. Bu noktada kaç KM olduğuyla ilgili gerçek verileri de bir oto ekspertiz desteğiyle beraber kontrol ettirebilirsiniz.

 

Herhangi bir ekspertize aracı götürdüğünüzde, ikinci el araçlarda pek çok şey kontrol edilir. Aracın iç yapısı nasıl, ergonomik açıdan eskitme derecesi nedir, frenler sağlam mı, hassaslığı ne durumda gibi testlere alınarak araç kontrol edilir. Aracın motor gücü yeterli mi ya da direksiyon hakimiyeti gibi süreçleri ne durumda, aracın ilk hızlanma süresi ve yol tutuş noktasındaki değerleri nasıldır? Bu gibi testlerle ilgili kendinizi en iyi hissedeceğiniz şekilde araç alım satım sürecinizi onaylarsınız.

 

Araç Satın Alımında Risklere Dikkat

 

Araç satın alırken hele ki bu ikinci el araç olacaksa bazı riskler karşınıza çıkabilir. Bu risklerden biri de hasar kayıt tespitleri olmalıdır. En iyi şekilde araç kazalarıyla alakalı tespitlerin kontrolü için hasar kayıt veri tabanı üzerinden geçmişleri kontrol etmek olacaktır. Kaza anındaki tutanaklarla araçtaki hasarların uyuşması bu konuda önemlidir.

 

Bir başka risk ise aracın pert olma durumudur. Pert durumu bir diğer deyişle ağır hasarlı olarak nitelendirilir. Bu tip durumlarda aracın değeri düşmüştür. Bu konuda da dikkat etmek, alım satım sürecinde özenle hizmet almak gerekmektedir.

 

Araç muayene süreçlerinde yapılan kontrollerden biri de orijinal KM’lerin kayıt altına alınmasıdır. Servis kayıtlarında da bu değerler yazılı olur. Bu belgeleri kontrol ederek, eşleştirmel şekilde orijinal KM’de olup olmadığına dair kontrol yapmanız önerilir. 3 yaşını doldurmayan araçlarda muayene olmamış olabilir ancak servis belgesi ile detayları inceleyebilirsiniz. Eğer özel servisten hizmet alındıysa bu durumda Manisa oto ekspertiz ile görüşerek doğrudan KM düşürülmesi ya da sıfırlanmasına dair bir işlem yapılıp yapılmadığını eksper yardımıyla çözümleyebilirsiniz.

 

Ekspertiz kontrollerinde ise araç alt kısım dahil olmak üzere mekanik ve teknik olarak pek çok açıdan teknik cihazlarla kontrol yapılması, servis raporunun buna göre çıkartılması gerekmektedir. Bu konuda uzman yardımı alarak destek almalı, çözümü ise aracı ekspere götürmeden önce basit kontrolleri siz kendiniz yaparak görünürde eğer bir sorun yoksa buna göre eksper raporlarında görmediğiniz detayları inceleyebilirsiniz.

 

 

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!