Gezeravcı’nın Uzaydaki Deneylerinde Kutup Algleri Araştırılıyor

featured

Uzayda Kutup Algleriyle Yapılan Deneyler

Gezeravcı, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Balkanlı’nın proje yöneticisi olduğu “ALGALSPACE” adlı deneyde çalışıyor. Bu deneyde, Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nden toplanan kutup algleri ile ılıman bölgedeki alglerin büyüme verileri karşılaştırılıyor. Bu çalışma, literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanımına yönelik bir araştırmayı içeriyor.

Kutup Alglerinin Uzay Görevlerinde Potansiyeli

Uzay görevlerini sürdürülebilir ve bağımsız hale getirmek için kutup alglerinin büyük potansiyel sunduğu belirtiliyor. Kutup algleri, süper besin olma özelliği, antimikrobiyal ve antikanserojen özellikleri ile bilinir. Bu deneyde hedeflenen, kutup alglerinin uzun süreli uzay misyonlarında astronotlar için gıda takviyesi, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, su iyileştirme ve yaşam destek alanlarında kullanılabilmesidir.

Uzay Koşullarında Kutup Alglerinin Davranışı

Uzay istasyonunda gerçekleştirilen deneyde, kutup alglerinin mikro yer çekimi ortamında nasıl büyüdüğü ve davrandığı inceleniyor. Kutup alglerinin uzay koşullarında kimyasal, biyokimyasal ve yapısal özelliklerinde nasıl bir değişiklik olduğu araştırılıyor. Bu sonuçlar, gelecekte yapılacak bilimsel çalışmalara yön verecektir.

Uzay Çalışmalarının Önemi

Deneyin yöneticisi Prof. Dr. Balkanlı, ALGALSPACE deneyinin ulusal ve uluslararası literatüre büyük katkılar sağlayacağını ve kutup alglerinin sağlık, gıda ve biyomalzeme alanlarında önemli katkılar yapabileceğini belirtiyor. Ayrıca uzay çalışmalarının, ülkede bilimsel çalışmaların artırılması ve gençlerin bu alana ilgi duyması açısından da önemli olduğunu vurguluyor.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!