Akustik Sünger Nedir?

featured

Akustik süngerler pek çok alanda kullanılan, yankı yalıtımı sağlayan ses emici bir yalıtım malzemesidir.

Akustik sünger veya bilinen diğer adıyla ses yalıtım süngeri konut veya iş gibi yaşam alanlarını rahatsız edici ses ve gürültüden koruma amacıyla üretilmiş ses yalıtım malzemelerindendir. Akustik süngerler özellikleri ve kullanım alanları bakımından şu şekilde sıralayabiliriz;

Akustik Sünger Ne İşe Yarar?

Akustik sünger yankı yalıtımı sağlayan ses emici bir yalıtım malzemesidir. Ortamın akustiğini düzenlemede yardımcıdır.

Akustik sünger; hastane odası, klima kabini, tiyatro, konferans salonu, sinema, MR odası, jeneratör kabini vs. gibi mekanlarda rahatsızlık veren seslerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Bu sayede iş yerleri ve yaşam alanlarının konforunu sağlamaktadır.

Akustik Sünger Özellikleri

Akustik süngerler gürültülerin engellenmesi, yalıtılması ve hapsedilmesi için kullanılan malzemelerdir. Kayıt odası, stüdyo gibi alanlarda kullanılan süngerler farklıdır. Akustik sünger çeşitleri, kullanılacak alana uygun olarak seçilerek yapıştırıcıyla birlikte uygulaması yapılır.

Bazı süngerler çeşitleri kendinden yapışkanlı olarak üretilmiştir. Bunlar arkalarında bulunan bir bant ile imal edilmiştir. Kullanımı ve uygulaması daha rahat olduğu için daha sık tercih edilir.

Akustik Sünger Çeşitleri

  • Yumurta Süngerler
  • Düz Akustik Süngerler
  • Piramit Süngerler
  • Labirent Süngerler
  • Bondex Süngerler
  • Panel Süngerler
  • Special Süngerler
  • Bariyerleri Yalıtım Süngerler
  • Yanmaz Akustik Sünger: Alevlenmeye karşı yüksek direnç sağlayan, yangın performans değeri ISO kalite sertifikalı, ortamdaki ses kalite oranını en yüksek seviyeye çıkaran sünger çeşitidir. Yangın riski taşıyan alanlar için ideal bir malzemedir.

Akustik Sünger Nerelerde Kullanılır?

Tiyatro ve konser salonları, inşaat akustiği, kayıt stüdyoları, sanat sergileri, denizcilik endüstrisi, spor merkezleri, mekanik mahallelerde, eğitim kurumlarında, fabrikalar ve işyerleri, kongre ve toplantı salonları, performans ve gösteri merkezleri, otomotiv sektörü, hacim akustiği alanlarında kullanılır.

Dekoratif Akustik Sünger:

Yankı yalıtımı sağlayarak ses kalitesini daha yüksek bir seviyeye çıkartır. Sesin kaynağından çıktığı andan itibaren iletildiği zaman dilimine kadar bozulmadan ulaşmasını sağlar. Eko veya çınlama gibi sorunlar oluşmaz. Dekoratif süngerler; farklı formlarda, boyutlarda, kalınlıklarda ve renklerde imal edilmektedir. Hem işlev olarak hem dekoratif eleman olarak kullanılabilecek piyasadaki en iyi malzemelerdendir. Dekoratif akustik süngerler küf tutmaz ve neme karşı dayanıklıdır.

Kullanıldığı Yerler: Ses kayıt stüdyoları, enstrüman odası, spor merkezleri, kongre ve toplantı alanları, eğitim kurumları, sanat sergileri, performans ve gösteri merkezleri, ses kayıt reji odası, sinema salonları, radyo/televizyon yayın odaları, tiyatro ve konser salonları, müzik odası, ev sinema odası.

Basotect Melamin Sünger:

Sorumluluk bilinciyle üretilen ve çevre dostu olan basotect melamin sünger termoset polimerden üretilmiş bir malzemedir. Yüksek ses emme kapasitesi sebebiyle, yankı ve titreşimi önemli ölçüde engelleyerek mekandaki ses kalitesini yükselterek tavan ve duvarlara rahatça uygulanabilen ses yalıtım süngeridir. Basotect Melamin Sünger 240°C’ye ulaşan sıcaklığa kadar dayanıklılık gösterir.

Kullanıldığı Yerler:

Mekanik mahaller, inşaat akustiği, fabrikalar ve işyerleri, kongreler ve toplantı salonları, hacim akustiği, hastaneler ve işitme merkezleri, kayıt stüsyoları, eğitim kurumları, spor merkezleri, otomotiv sektörü, sanat sergileri, denizcilik endüstrisi, müzeler, performans ve gösteri merkezleri, konser salonları, tiyatro salonları.

Elastomerik Kauçuk Sünger:

Elastomerik Ses Yalıtım Levhaları, esnek elastomerik hücresel yalıtım, elastromerik kauçuk köpüğü, tek hücreli yalıtım, sıhhi tesisat borusu yalıtımı, kapalı hücreli elastomerik köpük yalıtımı, hücresel elastomerik yalıtım, soğutucu akışkan yalıtımı, kauçuk yalıtımı, HVAC boru yalıtımı olarak da bilinir.

Elastomerik kauçuk sünger; yüksek buhar difüzyonu direncine, kapalı gözenekli hücre yapısına ve sıvı geçirmez özelliğe sahiptir. Elastomerik kauçuk sünger; otomotiv sektöründe, denizcilik endüstrisinde, fabrikalarda ve birçok mekanik mahalde güvenle kullanılır ve tercih edilir.

Kullanıldığı Yerler:

Kanallar, denizcilik endüstrisi, otomativ sektörü, inşaat akustiği, tank izolasyonu, radyatör ve su kanalları, havalandırma kanalları, mekanik tesisatlar, inşaat ve endüstriyel uygulamalar, boru izolasyonları, endüstriyel prosesler, boru ekipmanı ve armatürleri, ısıtma soğutma sistemleri.

Sünger Sesi Engeller Mi?

Akustik süngerler uygulandıkları alanda ses yalıtımı sağlayarak ortam akustiğini düzenleyen ses yalıtım ürünleridir. Yalnızca akustik süngerin duvara kullanımıyla ortamdaki yankı gibi istenmeyen etkileri uzaklaştırır.

Akustik süngerlerin ses yutma özellikleri yüksek olsa da tek başına kullanıldığında yüksek seslerin yalıtımını sağlayamaz. Daha iyi bir sonuç elde edebilmek için akustik süngerlerin bariyerli olan türleri tercih edilmelidir. Bariyerli akustik süngerler içerisinde Epdm ağır ses bariyeri sayesinde yüksek sesleri kesmede avantaj sağlayacaktır.

Daha etkili bir ses yalıtımı hedefleniyor ise bondex ve süngerpan gibi ses kesici özelliği yüksek olan ses yalıtım malzemeleri ile lamine edilmesi tavsiye edilir.

Akustik Sünger Kaç DNS Olmalı?

Akustik süngerler yanmaz özellikte üretimi yapılmaktadır. Yoğunlukları ise 110 DNS ve 180 DNS arasında olmalıdır. Kalınlıkları ise 10 mm ve 70 mm arasında değişebilir. Akustik sünger EPDM ile kullanılabilmektedir. Nemden etkilenmediği gibi küf tutmaz yapıya sahiptir. Ve solid yapıştırıcı ile uygulanmaktadır.

Akustik sünger ses yalıtımının haricinde ısı yalıtımına da katkı sağlamaktadır. Sesi yüksek derecede kesebildiği için geniş kullanım alanları vardır. Bu sebeple özellikle yüksek sesin olduğu mekanlarda tercih edilir.

Kaynakça: https://www.akustikkontrol.com/akustik-sunger-nedir-ne-ise-yarar/

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!