Afet gönüllüleri tek yürek: TTAKE

featured

Türk Telekom Arama Kurtarma Ekibi (TTAKE), her türlü doğal afet, kaza ve arama kurtarma faaliyeti gerektiren olaylarda yardım etmek amacıyla gönüllülük esasıyla kuruldu. TTAKE, 11 yılda birçok olayda zor durumdakilere elini uzatarak topluma fayda sağlamaya devam etti.

İnsanı merkeze alan Türk Telekom’un çalışanları her türlü doğal afet, kaza ve arama kurtarma faaliyetleri gerektiren olaylarda zor durumda kalanlara yardım etmek amacıyla 11 yıl önce TTAKE’yi kurdu. Türk Telekomlu gönüllülerden oluşan bir sivil savunma hareketi olan TTAKE, bugüne kadar çok sayıda insanın hayatına dokundu. TTAKE, 30 üyeli merkez ekip ve buna ek olarak 11 bölge destek ekibi ile toplam 175 üyeye sahip ve AFAD’a (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) akredite durumda faaliyet gösteriyor. İçişleri Bakanlığı bünyesinde geliştirilen ve afet anlarında kullanılması hedeflenen “AFAD ACİL” uygulaması da 12 Kasım Düzce Depremi’nin yıldönümü olan 12 Kasım 2021 tarihi itibarıyla kullanıma açıldı.

Bölge coğrafyasına ve karakteristiğine uygun eğitimler

Gönüllü olarak TTAKE’e katılan ekip üyeleri, diğer sivil savunma ekipleriyle sürekli bilgi paylaşımında bulunuyor ve ilgili konularda güncel eğitimleri takip ediyorlar. Bölgelerde kurulan destek ekipleri, bölge coğrafyasına ve karakteristiğine uygun eğitimlerle kendi alanlarında uzmanlaşıyorlar. Hızla toplanıp olay yerine intikal edebilen reflekslere sahip TTAKE üyeleri, geçen yaz Antalya’nın Manavgat bölgesindeki yangında toplam 17 ayrı yardım çağrısı aldı ve 35 kişinin yangın bölgesinden tahliye edilmesine yardımcı oldu.

Depremlerden sellere

TTAKE, 11 yıldır, birçok arama kurtarma vakası, doğal afet durumları ve toplumsal olaylarda görev başındaydı. Van Erciş depremi, İstanbul’da yaşanan “Pamir Bebek” olayı, Trabzon ve Samsun’daki birçok “sel baskını”, Bafra‘da düzenlenen “Kapıkaya Fest”teki arama kurtarma çalışması, Samsun’daki “Balkan Tatbikatı”, Elâzığ ve İzmir depremleri; TTAKE üyelerinin aktif destek verdiği arama kurtarma faaliyetlerinden bazılarıydı.

Çocuklar TTAKE ile bilinçlendi

TTAKE’deki her ekip üyesinin “İlk Yardım” ve “Depremde Arama Kurtarma” eğitimlerini alması zorunlu. Ayrıca, destek ekip üyeleri, bölgelerin coğrafi özelliklerine göre Türk Telekom Akademi tarafından kendilerine atanan eğitimlere de katılıyorlar.

Zorunlu eğitimlerin yanı sıra, ekip üyelerinin verdiği eğitimler de kuruma büyük bir güç ve motivasyon sağlıyor. TTAKE, sosyal sorumluluk yaklaşımı kapsamında hayata geçirilen Türk Telekom Okulları’ndaki 1000 öğrenciye, Millî Eğitim Bakanlığı’nın izni dâhilinde, “Deprem Öncesi, Anı ve Sonrası” konulu “Deprem Bilinçlendirme Seminerleri” verdi. Ayrıca yaklaşık 200 “Türk Telekom Anaokulu ve Kreş” öğrencisiyle seviyelerine uygun eğitimler düzenlendi.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!