Fransa Başbakanı Lecornu, bakanlıklara 2027 bütçesi için kritik bir tasarruf çağrısı yaptı. Artık her şeyi finanse etme imkanlarının kalmadığını vurguladı.
Fransa Başbakanı Sébastien Lecornu, bakanlıklara dün gönderdiği mektupla 2027 bütçesi için kritik bir tasarruf çağrısında bulundu. Lecornu, ulusal basına yansıyan açıklamalarında, “Artık her şeyi finanse etme imkanımız kalmadı ancak hala seçme özgürlüğüne sahibiz” ifadelerini kullandı. Bu çağrı, gelecek ay Parlamento’da görüşmeleri başlayacak olan 2027 bütçe tasarısı öncesinde geldi.
Başbakan Lecornu, mektubunda savunma dışındaki devlet harcamalarının 2027’de bu yılki bütçeyle aynı seviyede tutulmasını talep etti. Ekonomik ve uluslararası bağlamın son aylarda kötüleştiğine işaret eden Lecornu, kamu harcamalarında dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Devlet makamlarının harcamalar konusunda örnek teşkil etmesi gerektiğini de ekledi.
Fransa’da bütçe anlaşmazlıkları daha önce siyasi istikrarsızlığa yol açtı. 2025 bütçe görüşmelerindeki uzlaşmazlık, Michel Barnier hükümetinin 2024 sonunda gensoru önergesiyle düşmesine neden oldu.
Barnier’nin selefi François Bayrou da 2026 bütçe tasarısı tartışmaları sırasında Ulusal Meclis’te 8 Eylül 2025’te yapılan güven oylamasından geçemedi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu olayların ardından Savunma Bakanı Sébastien Lecornu’yu başbakan olarak atadı.
Başbakan Lecornu’nun hükümet kurma süreci de zorlu geçti. 5 Ekim 2025’te yeni hükümeti kuran Lecornu, kabinesine gelen tepkiler üzerine bir gün sonra istifa etti. Macron, 10 Ekim 2025’te Lecornu’yu yeniden başbakanlık görevine getirdi ve Lecornu iki gün sonra yeni hükümeti kurdu.