İran, Hürmüz Boğazı’nı yasaklı bölge ilan etmeye hazırlanırken, bir Amerikan gemisine karşı yeni bir füze test ettiğini duyurdu. Bölgede tansiyon yükseliyor.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Tahran yönetiminin Hürmüz Boğazı çevresinde yakın zamanda “yasaklı bölge” ilan edeceğini duyurdu. Rızai, ayrıca 48 saat önce bir Amerikan gemisine karşı İran yapımı gemisavar füzesinin ilk kez başarıyla test edildiğini belirtti. Bu kararlar, ABD’nin nükleer mutabakattan çekilmesi sonrası İran’ın yeni güvenlik stratejisinin bir parçası olarak öne çıktı.
Rızai, söz konusu yasaklı bölgenin ABD Donanması tarafından ilan edilen abluka alanından başlayarak Basra Körfezi’nin iç kesimlerine kadar uzanacağını ifade etti. İranlı yetkili, bu alana girmeye teşebbüs eden herhangi bir ticari geminin yaptırım listesine dahil edileceğini kaydetti.
Hürmüz Boğazı’ndaki uluslararası deniz taşımacılığına ilişkin Umman ile yürütülen görüşmelerde mutabakata varıldığı açıklandı. Rızai, tarafların bölgeden geçişlerde kullanılacak güzergahlar konusunda anlaştığını ve mutabakatın gelecek günlerde imzalanacağını belirtti.
Muhsin Rızai, “İran’ın yöneteceği yeni uluslararası koridor, kardeş ülke Umman ile birlikte belirlendi ve gelecek günlerde açıklanacak” ifadelerini kullandı. Bu yeni koridorun, bölgedeki deniz trafiğini yeniden şekillendirmesi bekleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Haziran ayında imzalanan mutabakat zaptından çekilmesinin Tahran’ı yeni bir yola soktuğu vurgulandı. Rızai, bu kararın savaş ve müzakere stratejisinde değişikliğe gitmeye yönelttiğini dile getirdi.
Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri, 48 saat önce gerçekleştirilen füze testine de değindi. Rızai, “Bu özel füze Amerikalılara cehennemi yaşattı ve kaçmak zorunda kaldılar” sözleriyle füzenin etkisini aktardı.
Öte yandan, Rızai, ABD’nin ablukası ve ekonomik yaptırımları nedeniyle İran’da temel ihtiyaç maddelerinde kıtlık yaşandığı yönündeki uluslararası basın haberlerinin gerçeği yansıtmadığını savundu.