4 Türk firması, 2022’de en büyük savunma sanayi şirketleri arasına girdi

featured

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), en çok silah ve askeri hizmet satışı yapan ilk 100 savunma sanayi şirketini açıkladı. Buna göre, 2022’de bu sektördeki en büyük 100 şirketin satışları bir önceki yıla göre yüzde 3,5 düşüşle 597 milyar dolara geriledi.

Rusya-Ukrayna savaşı ve dünya çapındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle talep artarken, birçok ABD ve Avrupalı silah şirketi üretim kapasitesini artıramadı. Bununla birlikte, Asya ve Orta Doğu’daki şirketlerin silah gelirleri önemli ölçüde arttı. Bekleyen siparişler ve yeni sözleşmelerle birlikte küresel silah şirketlerinin gelirlerinin önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.

SIPRI’nın açıkladığı listede en başta ABD merkezli şirketler yer alıyor. Bu listede 4 Türk şirketi de yer aldı. ASELSAN, Baykar, Türk Havacılık Uzay Sanayii ve Roketsan, Türk savunma sanayiinin en önemli oyuncuları olarak öne çıkıyor. Türk şirketlerinin toplam geliri geçen yıla göre yüzde 22 artarak 5,5 milyar dolara ulaştı.

Özellikle Baykar, insansız hava araçları (İHA) üretimiyle tanınıyor ve geçen yılki gelirlerinde yüzde 94’lük bir artış kaydetti.

SIPRI’nın bu raporu, çatışmalar, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma gibi alanlarda uzun yıllardır araştırma ve analizler hazırlayan bir kurum olarak önemli bir kaynak olarak kabul ediliyor.

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!